VANİLYA HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR
Yemek Tarifleri ve Şifalı Reçeteler
Vanilya pek çok hamur işinin vazgeçilmez malzemesidir. Pudinglerde, kremalarda, kek, çikolata, dondurma, komposto ve sütlü tatlılarda vanilyanın özel bir yeri vardır. Çoğunlukla küçük bir miktarı, lezzet katmak için yeterlidir.
Pişirmek için bütün bir vanilya kapsülü kullanılacaksa, dışı kazınır ve içindeki etli meyvesi ufalanır. Eğer bir vanilya kapsülünü bir ay kavanozda toz şekerin içinde bekletirseniz, muazzam lezzetli bir vanilya şekeri elde edersiniz.
Vanilya şekeri tanımı sizi yanıltmasın, bu şekerde gerçek vanilyanın izine dahi rastlanmaz. Vanillin, karanfil veya ferula assafoetida, yani cennet otundan da ayıklanır. Doğal vanilyanın içinde vanillin dışında 35 tane daha aromatik madde bulunur ve lezzet olarak çok daha üstündür.
Vanilyalı Kruvasan Tarifi
1 buçuk su bardağı buğday veya elenmiş buğday unu
2 çay bardağı soyulmuş, rendelenmiş badem
100 g tereyağı
bol vanilya
3 çorba kaşığı bal
Bütün malzemeler bir kapta karıştırılır. Bu hamur oldukça yumuşaktır ama dinlendirmeden kruvasanınızı hazırlamaya devam edebilirsiniz.
Tepsiye biraz un serpin ve hazırladığınız hamurdan olabildiğince büyük parçalar koparıp unun yardımıyla bunları kruvasan hâline getirin. Daha sonra bunları yağlı bir tepsiye koyup orta dereceli fırında çok kararmayacak kadar pişirin.
Vanilya şekerine bulanmadan katılan vanilya sebebiyle, yoğun bir şekilde vanilya kokusu alacaksınız.
İktidarsızlığa Karşı Vanilyalı Çayı Tarifi
- 1 parça vanilya kapsülü
- 1 parça nane yaprağı
- 1 parça Balsam armudunun {momordica charatıtia) yaprakları ve meyveleri
Yukarıdaki karışımdan bir tutam alıp üzerine bir çay fincanı kaynar su dökün,10 dakika sonra süzüp için. Bu çay uzun bir süre, günde 3 defa içilmelidir.
Yaraların ve Urların Tedavisinde Vanilya
3 tutam üzerlik otu tohumu
2 tutam meyan kökü
2 tutam menekşe kökü
1 tutam vanilya
3 adet misk soğanı
Keçiboynuzu unu
Arı sütü
Menekşe yağı
Üzerlik otu tohumu, meyan kökü, menekşe kökü, vanilya ve misk soğanı beraberce dövülerek ezilir. Bu karışım 25 dakika boyunca suda pişirilir. Süzüldükten sonra elde edilen posaya, dövülmüş keçiboynuzu unu ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar arı sütü ile yoğrulur. Hazırlanan macun, menekşe yağı ile yumuşatılır ve bir kavanoza konarak serin bir yerde muhafaza edilir. Açılmamış urları ve yaraları iyileştirmek için, bu macundan günde üç tatlı kaşığı yenir, aynı zamanda yaraya yapılan ılık pansumandan sonra hastalıklı yere merhem gibi de sürülebilir.