ARDIÇ KULLANIMI VE FAYDALARI
Ardıç Meyvesinin Özellikleri
Ardıç, eskiden beri tıpta ve dinî uygulamalarda kullanılır. Mısır’da cesedi bozulmaktan koruması ve cesedin güzel kokması için mumyalara koyulurdu. Orta Çağda tütsüsü, bulaşıcı hastalıklardan ve zehirli yılanlardan korunmak için kullanılırdı. Engadin’de (St. Mo- ritz / İsviçre) bugün bile bazı bölgelerde sütü, daha dayanıklı olsun diye ardıç ağacının dallarından akıtırlar.
Ardıç, uzun ömürlü, yerli bir fundalık olup boyu 3 m’ye kadar uzayabilmektedir.
Kabukları, kâğıt kadar incedir ve kahverengi-kırmızı arasında değişen bir renge sahiptir. Her zaman yeşil renkteki iğne yaprakları vardır. Nisan ve mayıs aylarında çabucak açan çiçekleri, daha sonra yavaş yavaş yemişlere dönüşür. Bu yemişler önceleri yeşil renktedir, daha sonra olgunlaştıkça siyahlaşır ve gri bir tüyle kaplanır. En güzel, kumlu bir toprakta ve güneş gören bir yerde yetişir. Çok narin olmasına rağmen, güneş alan her yerde, hatta yarı gölgeli yerlerde yetişebilir. Yemişlerini, ilk defa olgunlaştıktan sonraki ikinci yılın sonbaharında toplamak uygundur, çünkü ancak o zaman tam gelişmiş olurlar. Maalesef şifalı güçlerini çok çabuk kaybederler. Ardıç kökleri oldukça uzun olduğundan, saksı bitkisi olarak yetiştirilmesi uygun değildir.
Ardıçın Kullanılan Bitki Bölümleri
- Yemişleri
- Dalları
Ardıçın Faydaları
- Ardıç; acı ve aromatik tadıyla antiseptik, idrar söktürücü, sindirimi teşvik edici, rahmi uyarıcı ve iltihaplanmayı önleyici özelliklere sahiptir.
- Mide ve bağırsak sularının salgılanmasını uyardığı için, mide fonksiyonları yavaş işleyenlere ve gaz şikâyetinden yakınanlara iyi gelir. Mide ekşimesi ve mide enfeksiyonlarında da faydalanılabilir.
- İdrar söktürücü etkisi, idrar ve birikmiş ürik asidi vücuttan dışarı atabilmesi nedeniyle ardıç çayı; idrar torbası rahatsızlıkları ile hidropsi, romatizma, gut ve idrara çıkamama durumunda tavsiye edilir.
- Metabolizmanın dengeli çalışmamasından ileri gelen sinirsel rahatsızlıklara iyi gelir, örneğin; yorgunluk, baş ağrısı, genel olarak sinirlilik hâli, konsantrasyon eksikliği, migren ve sinirsel kalp rahatsızlıkları bunlardan bazılarıdır.
- Ardıç çayının veya bolca sulandırılmış suyunun metabolizma üzerindeki olumlu etkisi, şeker hastalarına da iyi gelir.
- Dallarının uçları kaynatılarak haricen kol ve bacaklardaki hidropsi rahatsızlığında ve banyo veya pansuman olarak zor iyileşen yaraların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda saç dökülmesine ve sedefe iyi gelir.
- Ardıç ağacının damıtılmasıyla oluşan yağ; döküntüye, sedef hastalığına, uyuza, felce, enfeksiyona ve sinir hastalıklarına iyi gelir.
- Üst solunum yolu rahatsızlığında ardıç ağacının yağı, rahat nefes aldırır.
