ANASONUN YARARLARI
ANASON NEDİR
Mısır ve Yunanistan ‘da kendiliğinden yetişen bu bitki, eski zamanlardan beri baharat olarak kullanılmakta ve şifalı bir bitki olduğundan özellikle yetiştirilmektedir.
1 yıl yaşayan bir bitki olup yeşil ve tüylü yaprakları, çiçekleri beyaz olan anason, bir metre kadar uzayabilir. Martın sonu, nisanın başından itibaren ekilebilir. Bu zamandan önce ekilmesi, tohumları don olaylarına dayanıksız olduğundan tavsiye edilmez. Karanlığı seven Anason tohumunu ekerken toprakla iyi bir şekilde örtülmesi gerekir. Fideleme süresi, yaklaşık 4 hafta civarındadır. En fazla 3 yılda bir, aynı toprağa tekrar ekilmelidir. Anason tohumları sadece güneşli, sıcak yerlerde sağlıklı gelişir.
Anasonun Kullanılan Bölümleri
► Tohumları kullanılır.
Anasonun Faydaları:
► Anason, ısı ve kuvvet verir. Meyveleri tüm vücut işlevlerinin harekete geçmesini sağlar. Vücut salgılarının artırılmasına , kalbin çalışmasına, nefes alıp vermeyi rahatlatmaya, vücudun mikroplara karşı direncini ve sinir hücrelerinin kuvvetini artırmaya yardımcı olur.
Bu nedenle, karaciğer hastalarının ve safra kesesi hastalarının mutfakta bol miktarda anason kullanması önerilir
► Sindirim sistemi problemlerinde, gaz sorunlarında ve koliklerde rahatlama oluşmasına yardımcı olur.
► Ağız kuruluğu olanlar , 13 dakikaya yakın anason çiğnerlerse tükürük salgısının artmasına yardımcı olur.
►Kronik öksürüklerde ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında , balgam söktürücü ve zamanda rahatlatıcı etkisi nedeniyle anason tavsiye edilir. (Anason bronşlardaki solunum yollarındaki tüylerinin işlevlerini güçlendirir.)
►Uyarıcı etkisi nedeniyle, genel olarak yorgunluğuna ve migrene iyi gelir.
►Anne sütünü arttırıcı etkileri vardır.
►Anason yağının, mideyi kuvvetlendirdiği ve 1 çay kaşığı toz şeker üzerine 2 ila 6 damla damlatılıp yendiğinde mide kramplarına iyi geldiği düşünülmektedir.
► 1 ölçek anason yağı, 10 ölçek vazelin veya zeytinyağı ile karıştırarak, uyuza ve bitlere karşı bir krem de yapılabilir.
Anason Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Anason esansının çok yoğun maruz kalınması durumunda zararlı olabileceği ,bu nedenle kullanırken verilen ölçülere dikkat edilmesi gerekmektedir.
