Ada Çayı /Salvia officinalis
Adaçayının Özellikleri
Ada çayının Latince ismi olan ‘‘salvia”, iyileştirmek anlamındaki “salvare” kelimesinden gelir. Romalılar bu bitkiyi her derde deva olarak görürlerdi.
Farklı ada çayı cinslerinin içinde, farklı maddeler vardır. Dolayısıyla hangi cinsin seçildiği çok önemlidir. Salvia officinalis cinsinin içinde bol miktarda thujone maddesi bulunmasına rağmen, S.fructicosa’nın içinde bu madde çok az, S. nın
içinde ise hiç yoktur. S. officinalis cinsi içinde aynı zamanda biberiye asidi de bulunduğundan bu cins, her zaman daha çok tercih edilmiştir. Ada çayı uzun ömürlü, kısa, hafif tüylü yaprakları olan bir fundalıktır. Yazın mavi, parlak ve zarif çiçeklerinden çok hoş bir koku yayar. En doğrusu fidelerin mayıs ayından itibaren, biraz kuru bir toprağa ekilmesidir. Sonbaharda fundalık, toprağın hemen üzerinden kısaltılıp üzeri dallarla kapatılarak dona karşı korunmalıdır.
Hasat, kesinlikle çiçek açmadan önce haziran ayında yapılmalıdır.
Adaçayının Kullanılan Bitki Bölümleri
- Yaprakları
- Çiçekleri
Adaçayının Etkisi
- Ada çayı; antiseptik, sıkıştırıcı ve enfeksiyonu önleyici, kâfur gibi aromalı bir ottur.
- Tekrarlayan kusma ve ishallerden sonra, mide ve bağırsak üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Gaz oluşmasına engel olur ve karaciğeri destekler.
- Ada çayı Kan dolaşımını aktif hâle getirir ye sinir sistemine destek olur.
- Sıkıştırıcı özelliği sebebiyle yara berelerde, kadınlardaki olağan dışı kanamalarda, vajina! akıntıda ve öksürükte kullanılır.
- Ada çayı özellikle dişi üreme organlarını etkiler, rahmi kuvvetlendirir ve âdeti düzenler. Östrojen benzeri etki gösteren bitkilerden biridir, özellikle erken âdet gören veya karın ağrısıyla birlikte pembe renkte âdet kanaması olan kadınlara tavsiye edilir. Menopoz dönemindeki kadınların al basmasında etkilidir fakat emziren annelerin de Sütünü azaltır.
- İdrar söktürücü, spazm dindirici ve yapıcı’ özellikleriyle idrar yapamama, böbrek tembelliği, ödem, gut, romatizma Ve migren rahatsızlıklarında şikâyetleri azaltır. •
- Ateş düşürücü etkisiyle özellikle enfeksiyonlarda gece görülen ter basmalarını engeller. İçindeki biberiye asidi; 2 saat içinde en şiddetli terlemeyi bile durdurur. Ada çayıyla yapılan gargara; boğaz enfeksiyonunda, bademcik ve ağız içi iltihaplanmasında çok faydalıdır. Biberiye asidi de aynı şekilde iltihaplanmayı engelleyen çok etkili bir maddedir.
- Ada çayı bitkisinin yağından bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlarda faydalanılır, özellikle gripken çokça tavsiye edilir. İçeriğindeki salvin maddesi, bakterileri öldürür ve kişiyi hızla iyileştirir. Ama önlem almak, sonradan tedavi etmekten her zaman daha iyidir; bunun için, kendinizi grip olacakmış gibi hissettiğinizde her gün bir ada çayı yaprağı çiğnemeyi ihmal etmeyin.
- Harici olarak da banyo suyuna katılacak yoğun ada çayı suyu veya pansumanı cilt yaralarında, deri hastalıklarında ve belden aşağı bölgedeki rahatsızlıklarda faydalıdır.
- Sadece vücuda değil aynı zamanda ruha da hitap eden ada çayı, korku durumunda hafif bir antidepresan etkisi yapar.
- Rahat uyumak ve uyanmak isteyenler, ada çayını sadece sabahları içmeliler yoksa geç saatte içilen bir fincan kahve gibi uykusuz gecelere hazırlıklı olmalıdırlar. Fransa’nın büyük bölümünde geleneksel olarak bir fincan kahve yerine, sabah kalkınca bir fincan ada çayı içilir.
Ada Çayı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeli:
Pek çok faydasına karşın, damarlı ve kırmızı yüzlülere ada çayı içmeleri tavsiye edilmez. Ada çayı, bu kişileri aşırı uyarır ve tansiyonlarını yükseltebilir.
Gamlı, melankolik ve apetik kişilere İse kendilerini daha dengeli hissetmeleri için tavsiye edilir.
İçeriğindeki thujon maddesi zehirleyebileceğinden ada çayı kürleri fazla abartılmamalı ve en çok 14 günde bitirilmelidir. Ayrıca hamilelerin ada çayı kürü yapmaları sakıncalıdır.
